Espressobars en snelbufetten

Espresso bar Amsterdam in 1957.

Al meteen na de opening van de Amsterdamse Bijenkorf was de espressobar populair. Het concept daarvoor was door toenmalige inkopers binnengebracht vanuit Italië. Het assortiment bestond uit een viertal soorten espressokoffie, aangevuld met tosti’s en tramezzino’s, en een beperkt assortiment fruitsappen en gebak.


Vanaf het begin hadden Amsterdam, Den Haag en Rotterdam ook een snelbuffet voor de gast die even een koffie met een broodje of een snelle maaltijd wilde nuttigen tijdens de lunch. Later werden die omgebouwd tot la Ruchette met in Den Haag(hamburgers) en Eindhoven (pancakes).


Het idee van de Espressobar brachten de inkopers mee vanuit bezoek aan Italië.

Espressobar Amsterdam, 1969.

Soda-fontain prijskaart, 1927 in Amsterdam.

Espressobar in Eindhoven in 1969.

Snelbuffet in Amsterdam in 1930

Snelbuffet in Amsterdam in 1950