Modefestival in voor- en najaar 1987

Voorpagina van Bij, september 1987.

Als feestelijk begin van het modeseizoen werd in de lijvigste mode BIJ ooit van 9 tot en met 13 september 1987 een groots opgezet modefestival aangekondigd. Hiermee werd de toon gezet voor vele jaren waarin de Bijenkorf zich de modekoning van de Nederlandse detailhandel mocht noemen. De Damesmode, onder leiding van Ido Menko, in samenwerking met de styling- afdeling waar Christine Boland de scepter zwaaide, waren de drijvende kracht achter het festival, dat opgedeeld was in vijf blokken. Deze vijf lifestyles waren: En Vogue met Max Mara en l’Estelle, Classics met Ravens en Alexon, Trente Ans met Magnum en Mondi, Attention met Esprit, Tandem en Verhey en B’Way met Soap en Sandwich.


De vijf modetrends in 1986: En Vogue met Max Mara en l’Estelle, Classics met Ravens en Alexon, Trente Ans met Magnum en Mondi, Attention met Esprit, Tandem en Verhey en B’Way met Soap en Sandwich.

Met de start van het jaarlijkse modefestival begon ook de versterkte speurtocht naar onderscheidende merken. De inkopers kregen de de opdracht nieuwe merken te zoeken met een avant-gardistische uitstraling, onderscheidend, maar niet overdreven duur. Merken die moesten passen in de modethema’s die door styling waren aangegeven en in de vijf blokken hierboven vermeld.


De centrale binnenopmaak afdeling (SSO) maakte de vertalingen voor de shows in de filialen; het BIJ journaal werd er volledig op afgestemd en de cosmeticamerken werd gevraagd met nieuwe geuren en decoratieve kleuren te komen. Op deze manier zette de Bijenkorf de toon op alle modegebieden en onderstreepte daarmee zijn trendsettende karakter in de Nederlandse samenleving.

Pagina in Bij mode, september 1987.

Pagina in Bij mode, september 1987.