Nieuwe koers

Advertentie Ontmoet Italië, 1954.

Begin jaren vijftig begon het communicatiebeleid van de Bijenkorf langzaam te kantelen. In Korea woedde een bloedige oorlog, Nederland was in de ban van de watersnoodramp, werd het in deze woelige wereld geen tijd om de communicatie meer te richten op lager geprijsde artikelen dan op de duurdere assortimenten? Het affiche Mode à la carte van het najaar 1952 was een goed voorbeeld van deze veranderende visie. Wel werd vastgehouden aan het principe dat naast mode en stijl, ook de kwaliteit van de minder dure artikelen verantwoord moest blijven. Met de actie Chianti in 1954 kreeg de nieuwe reclamekoers een duwtje in de rug: het was de eerste, voorzichtige start van de latere landenpromoties.

Met "ontmoet Italië in de Bijenkorf" maakte men een begin met landenthema's.

De promotie van Italiaanse producten werd een doorslaand succes. Daarmee was bewezen dat de klant geïnteresseerd was in nieuwe producten; voortaan werden de nouveautés dan ook uitgebreid aangeprezen in de dagbladadvertenties. Via een klantenonderzoek had het Researchbureau vastgesteld dat de klant van de Bijenkorf vooral op zoek was naar een ruime keuze, actualiteit en bijzondere prijsaanbiedingen, waarbij goede smaak en kwaliteit vanzelfsprekend voorwaarden waren.

Vanaf 1956 werden de merken steeds belangrijker. Upgrading was het thema geworden, met als richtlijn van de directie: Actueel blijven! In de advertenties werd de mode met eigentijdse accenten dan ook nadrukkelijker onder de aandacht gebracht. En een jaar later werd op basis van de door de inkoop gehouden goederenpresentatie een nieuwe manier van sales promotion geïntroduceerd: een gecoördineerde aanpak van winkelopmaak, advertentie en etalages. Ook in de jaren zestig werd dit beleid voortgezet, uitgebreid met speciale commerciële programma's, zoals De Beste Tijd van het leven.


De eerste krantalogus van november 1964.

Dagblad advertentie 1960 met het thema "De beste tijd van het leven...

Advertentie vakantie, 1960.