Latere ontwikkelingen

Pagina uit de Bij van maart 1987 Eindeloos India.

In de latere jaren tachtig werd het weer tijd om terug te blikken, nu op stijlperiodes die nog maar nauwelijks achter de rug waren. Eclecticisme vierde hoogtij. De jaren vijftig en zestig vormden inspiratiebronnen voor designers van de jaren tachtig. Succesvolle ontwerpers waren Gerard van de Berg met zijn stoel Charly en Aldo van den Nieuwelaar met zijn Amsterdammmertjes bij Pastoe. Uit Amerika en Zuid-Europa waaide de post-moderne stijl over, herkenbaar in gebruiksvoorwerpen, meubels en lampen. Het waren de landenacties die de Bijenkorf in staat stelden eigen ontwerpen te laten maken in stoffen, lampen en meubels, zowel kleinmeubelen als zitbanken, stoelen en tafels. De meest succesvolle landenacties voor de woonafdelingen uit die jaren waren: Eindeloos India (1987) en Espana (1988).

De jaren vijftig en zestig vormden inspiratiebronnen voor designers van de jaren tachtig.

De woninginrichting werd destijds gekenmerkt door het veelvuldig gebruik van hout, katoen en linnen. In natuurlijke materialen voelde men zich thuis. Een open atmosfeer, met een zweem van romantiek, waarin je je op je gemak voelde en lekker op de bank kroop. Waar stoelen kussens kregen en licht gedimd werd door linnen lampenkappen en frosted glas, windlichten en vuurpotten sfeermakers werden en bij de open haard een love seat je welkom heette. Wat materialen betreft was alles geoorloofd: zijde, katoen of wol, altijd natuurlijke stoffen.

Wie van romantisch hield combineerde linnen met wol, over de bank werden kleurrijke gehaakte of patchwork plaids gelegd. De meubels waren romantisch van stijl of uitgerust met een aluminium frame, de kleuren warm en rijk geschakeerd, zoals te zien was bij de India-actie van 1987. Weverijen in India verstonden de kunst om het blauw extra gloed en diepte te geven door het inweven van enkele of meervoudige rode of groene draden.

Pagina uit de Bij van maart 1987 Eindeloos India.

Pagina uit Bij met landenactie Bellissimo Italia, april 1996.

Pagina uit Bij met landenactie Bellissimo Italia, april 1996.