De invloed van de landenacties

Pagina uit Bij journaal van april 1981 Italiavanti.

Vanaf 1955 werd er serieus werk gemaakt van de landenacties, maar pas in 1979 startte de Bijenkorf met een jaarlijkse editie, waarvan I love New York de eerste zou worden. . De landenacties onderstreepten de innovatieve kracht van de Bijenkorf, met als belangrijk kenmerk dat het bedrijf de gave bezat precies op het juiste moment het land te promoten waarvan bekend was er bij de Nederlandse bevolking belangstelling voor leefde. Maar ook koos de Bijenkorf feilloos het moment dat de inkoopmarkten rijp waren om met innovatieve producten te komen, en was daarmee een pionier in het openbreken van nieuwe importmarkten. Na Italiavanti in 1981 richtte men zich vooral op het Verre Oosten en later op Afrika.

De Bijenkorf was feilloos met het moment dat de inkoopmarkten rijp waren om met innovatieve producten te komen, en was daarmee een pionier in het openbreken van nieuwe importmarkten.

Het verbazende China, waarmee de Bijenkorf in 1983 van zich deed spreken – in een periode dat het bedrijf in grote problemen verkeerde – was een duidelijk bewijs van de niet aflatende behoefte aan vernieuwing. Daarbij speelde niet alleen het Bij-magazine een belangrijke communicatieve rol, maar ook de creativiteit van de organisatie om een dergelijke actie zo spectaculair gestalte te geven, zowel op de verkoopvloer als in de publiciteit.

Voor de woonafdelingen betekende deze actie een uitgelezen kans om een opvallende vernieuwing in kunst- en woonproducten aan het Nederlandse publiek te tonen.

De kunst was rijkelijk vertegenwoordigd met woodblockprints, originele fresco’s, aquarellen en prenten. Wat wonen betreft waren er bamboemeubelen, gelakte kabinetten en Chinese karpetten, maar ook woonaccessoires als Chinees lakwerk, lijsten, doosjes, porselein en aardewerk, een waar eldorado voor verzamelaars! De Bijenkorf was het eerste bedrijf dat er in was geslaagd een land binnen te komen dat om politieke redenen tot dan toe gesloten was gebleven.


Advertentie China actie, februari 1983.

Affiche China Actie, januari-februari 1983.