De culinaire traditie

Affiche kijken en keuren, 1961.

Vanaf oudsher kent de Bijenkorf een culinaire traditie. Al weten we bijna niets over de periode aan de Nieuwendijk, van 1870 tot en met 1909, het is wel bekend dat elke vrijdagavond, als de sabbat begon, gemberbolussen werden uitgedeeld. Op 1 maart 1915 werd op de vierde etage van de nieuwe Bijenkorf de levensmiddelenafdeling geopend. Het rijke assortiment kruidenierswaren omvatte producten uit verschillende landen: Franse olijven, Amerikaanse kreeft uit blik, maar ook kistjes gekonfijte mandarijnen en alle mogelijke tafelzuren. Vanaf 1950, tot de opheffing van de afdeling levensmiddelen in 1979, werd er jaarlijks rond de feestdagen een culinair evenement georganiseerd onder de naam "Kijken en Keuren". Het idee was geïnspireerd op de Foire de dégustation van het Belgische warenhuis L’Innovation in Brussel, onder beheer van de familie Vaxelaire, bevriende collega’s uit de Internationale Warenhuisvereniging (IWV). Ook werd er ieder jaar door de restaurantkoks van de Bijenkorf, in samenwerking met de inkoop levensmiddelen, een kerstmenu voor de klanten samengesteld. In Rotterdam hield de Deli-afdeling stand tot en met 1983, omdat de toenmalige filiaaldirecteur Joop Biesot het oneens was met het directiebesluit de levensmiddelen op te heffen.