De grote dag in Amsterdam

Prof. Heertje en Ivar Samrèn met dochters tijdens het zingen van het de Bijenkorf moet blijven lied in de lichthal Amsterdam op 22 januari 1983

Je moest erbij geweest zijn om de sfeer van die dag te kunnen beschrijven. Wat bedoeld was als een wanhopige reddingspoging, mondde uit in één groot feest voor alle Amsterdammers. De gigantische opkomst, de enthousiaste medewerking van prominente kunstenaars, de niet aflatende inzet van het personeel en de overweldigende reacties van de klanten, dat alles maakte deze dag tot een onvergetelijke happening. Het leek er op of alles kon: een auteur die met zijn werk op een andere verdieping wilde staan, werd met kraam en al verhuisd, dwars door de dikke rijen klanten heen, waardoor tenslotte op de boekenafdeling een complete schrijversmarkt ontstond.


Een scala aan Vips en burgemeesters toonden tijdens de Nationale Bijenkorfdag hun steun in de filialen van de Bijenkorf.

Elk uur werd in de lichthal het actielied ten gehore gebracht , uit volle borst meegezongen door onder anderen Ivar Samrèn, Bosse Sandqvist, professor Heertje, Frans van Dusschoten, Viola Holt, Jaap Stobbe, Eli Asser, Donald Jones, Wim Ibo en Ad Visser. Bij de microfoon van de klantenservice stond Paul Haenen als Margreet Dolman het publiek te amuseren, actrice Josine van Dalsum bekende in haar leven nog nooit zoveel bonbons in haar handen te hebben gehad. Er werden ook 120 collega's uit de andere filialen en de Centrale verwelkomd, die met liefde hun vrije dag opofferden om hand- en spandiensten te verlenen. Zij werden ingezet om ballonnen op te blazen, posters en plastic draagtassen uit te delen, buttons te verkopen of met een Bijenkorfauto door de stad rijden.

Ook de EHBO-posten werden met vrijwilligers bemand, die bij gebrek aan calamiteiten graag meehielpen in het bedrijfsrestaurant. De personeelsingang was omgedoopt tot artiesteningang.

Ruim 170 schrijvers, acteurs, popartiesten en andere bekende Nederlanders zongen, dansten, dichtten en verkochten de artikelen van de afdeling waar zij stonden. Bij de ingang van het Modecafé leverde een combo zijn muzikale bijdrage, in de lichthal liet een draaiorgel op gezette tijden zijn populaire deuntjes horen. Op de afdeling cosmetica stond Linda van Dijck als een volwaardig specialiste de duurste make-up-artikelen aan te prijzen. De Nationale Bijenkorfdag was een doorslaand succes, zonder ook maar één enkele wanklank. De AVRO zond diezelfde avond een wervelende reportage uit over deze onvergetelijke dag.

Dimitri Frenkel Frank tijdens de Nationale Bijenkorfdag in Amsterdam op 22 januari 1983

Viola Holt verkoopt cosmetica tijdens de Nationale Bijenkorf dag in Amsterdam 22 januari 1983