De Kinderboekenweek en de Jeugdboekenmaand

Sinds 1955 is de Kinderboekenweek een jaarlijks terugkerend landelijk evenement in oktober, ter promotie van het (Nederlandse) kinderboek. Tijdens deze week geven participerende boekwinkels bij besteding van een bepaald bedrag aan kinderboeken het Kinderboekenweekgeschenk cadeau, een uitgave van de Stichting CPNB (Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek).

Natuurlijk speelde ook de Bijenkorf hierop in met speciale acties en uitgaves. Zoals in 1971 met de actie. "Wat wil je later worden en waarom?" Waarop 50.000 reacties kwamen en de aardigsten in een fraai boekje werden gebundeld. Het jaar daarop schakelde de Bijenkorf de beroemde Engelse psycholoog en schrijver Edward de Bono in om onder het motto: ' Als kat en hond', kinderen te vragen een oplossing te bedenken voor het probleem van voortdurend ruziënde kat en hond. Ook nu weer toonden de ondervraagden zich opvallend creatief.

Ter gelegenheid van zijn 125-jarig bestaan in 1995, gaf de Bijenkorf het jeugdboek Ali Baba en de veertig tekenaars uit. De toverspreuk Sesam open U! ontsloot een schatkamer aan schitterende tekeningen, speciaal voor dit boek gemaakt door maar liefst veertig schrijvers en tekenaars. Door de complexiteit van het boek had de uitgever zich bij de calculatie flink verrekend, waardoor de prijs eigenlijk te laag was. Maar nadat het door het Haarlems Dagblad als uitzonderlijk werd geprezen, konden er nog twee edities volgen; door de illustraties los bij te leveren, kon de prijs gelijk blijven.


In 1982, bijna dertig jaar na de eerste Kinderboekenweek, introduceerde de Bijenkorf zijn eigen Jeugdboekenmaand, met eveneens speciale thema’s en exclusieve uitgaven waarvoor bekende schrijvers en illustratoren werden uitgenodigd.

Ter gelegenheid van zijn 125-jarig bestaan in 1995, gaf de Bijenkorf het jeugdboek AliBaba en de veertig tekenaars uit. De toverspreuk Sesam open U! ontsloot een schatkamer aan schitterende tekeningen, speciaal voor dit boek gemaakt door maar liefst veertig schrijvers en tekenaars.

Schrift met oplossingen van kinderen voor vechtende katten en honden, 1972.

Ali Baba en de veetig tekenaars uit 1995.

Rover 11, van Georgien Overwater 1958 uit Ali Baba en de veertig tekenaars uit 1995.

Gedicht behorende bij rover 11 uit Ali Baba en de veetig tekenaars uit 1995.