Bob de Beer

Het perfecte berenboek uit 1992.

De Bij voorpaginavan november 1988 met Bob op de Beer.

In 1988 werd Bob de Beer geïntroduceerd, de smaakvol geklede bruine beer die open en eerlijk de waarheid vertelde over alle facetten van het Bijenkorfleven. Geknipt dus om in boeken te figureren. Vooral rond Sinterklaas en Kerst vonden de Bob-boeken massaal hun weg naar opgetogen kleuters. In de BIJ werd de openhartige beer dan ook aan de wereld voorgesteld met een Sinterklaasmuts op en de tekst: Mijn naam is Bob, eigenlijk ben ik het leukste Sint Nicolaascadeau! Gerrit de Jager wijdde een introductieboek aan de deftige beer met de doopnamen Robertus Bastiaan van Bolgeboren, kortweg Bob (Bijzonder |Ontwikkelde Beer). Bob en zijn latere vriendinnetje Sabine werden geboren uit een initiatief van Emile Crince Le Roy, die hiervoor inspiratie opdeed in Macy's in New York. Bob de Beer werd een cultuur-icoon en jarenlang een commercieel succes.

Zo'n succes zelfs dat de firma Blokker hem wilde namaken. Tevergeefs, want op last van de rechter moesten alle namaak-Bobs worden vernietigd.

Bob was de hoofdpersoon in tal van berenboeken, waaronder BobdeBeerboek (1988), Beregoeie manierenboek, Baie Bob, Bob in Zuid Afrika, Sabine en Bob stijgen op, Zoals Boje thuis tikt, en als belangrijkste: Het perfecte Berenboek.

In de tweede helft van de jaren negentig taande de belangstelling voor de berenavonturen en besloot de Bijenkorf ermee te stoppen. Maar nog altijd wordt met weemoed teruggedacht aan die aandoenlijke, brutale, deftige beer met zijn lieve vriendin.


In 2018 is Bob de Beer teruggekomen in de gedaante van Bobbie de Beer.

In 1988 werd Bob de Beer geïntroduceerd, de smaakvol geklede bruine beer die open en eerlijk de waarheid vertelde over alle facetten van het Bijenkorfleven.

De Bij van november 1988 met Bob die zich op twee pagina’s presenteert.

De Bij van november 1988 met Bob die zich op twee pagina’s presenteert.

Het boek zoals het Bobje thuis tikt.

Boek over Beregoeie manieren van Bob.

Speciale berenboek met Baie Bob in Zuid Afrika.

Het boek Sabine en Bob stijgen op.