1986, het jaar van de Vaste Klanten

Vaste Klantenmailing, mei 1984.

Nadat alle voorbereiding getroffen waren en de hobbels genomen wat betreft de technische afstemming tussen Engeland en Nederland en bovenal de eigen medewerkers van het belang van dit nieuwe project overtuigd waren, kon de nieuwe vasteklantenkaart op 2 januari 1986 zijn zegenrijke werk gaan doen. Toen ging ook de werving van nieuwe Vaste Klanten van start. In het begin nog kalm aan, door middel van reclamemateriaal bij de Klantenservices en een aantal kassa’s in de vestigingen. Met trots werd door de directie 1986 uitgeroepen tot Het jaar van de Vaste Klant.


"De Bijenkorf is het enige grootwinkelbedrijf in Nederland met een dergelijk vaste klanten systeem"

Vaste Klanten affiche, 1987.

In het sociaal jaarverslag 1985/1986 van 16 april 1986 van KBB werden nut en functie van de nieuwe kaart als volgt omschreven:

Een belangrijke klantentrekker blijkt de vasteklantenkaart te zijn. Met zo’n kaart kan men op rekening kopen. Een klant krijgt zo’n kaart op aanvraag na betaling van fl. 15,- voor entreekosten. Het systeem bestond bij de Bijenkorf al een jaar of vijftien maar de laatste jaren werd er echt werk van gemaakt. Er waren toen 50.000 actieve kaarthouders en directeur Jan Kessels hoopte binnen twee jaar op 100.000 à 120.000 te zitten. De klanten kregen maandelijks – behalve uiteraard de afrekening – ook informatie over interessante aanbiedingen. Regelmatig kunnen vaste klanten exclusief korting krijgen en over alle aanbiedingen worden ze net iets eerder geïnformeerd. Het systeem werkt uitstekend', aldus Kessels. ‘Het aandeel van de vaste klant in onze omzet wordt steeds groter. Mensen die zo’n kaart hebben kopen meer bij de Bijenkorf dan mensen zonder die kaart’.


De kaart een doorslaand succes

De nieuwe kaart bleek een doorslaand succes: begin november 1987 kon al de honderdduizendste Vaste Klant worden verwelkomd en was hun aandeel in de omzet van de Bijenkorf gegroeid tot twintig procent. De slogan Vaste klanten hebben een streepje voor zal daar zeker aan hebben bijgedragen!