Het Verbazende China 1983

Affiche van het verbazende China ontworpen door Eric Meeder 1983.

Dit was een van de meest spectaculaire en succesvolle promoties uit de hele reeks landenacties. Het was ongelooflijk wat daar gepresteerd werd. Precies in het jaar dat de Bijenkorf door het diepste dal van zijn bestaan ging, hadden de inkopers de veerkracht om het moeilijk toegankelijke land te bezoeken en er de meest unieke goederen op de kop te tikken. Ondanks de onzekerheid over het voortbestaan van de Bijenkorf wist het creatieve team van Jan Toscani, Pieter Huygens en Jan Berger de mooiste producten te importeren, in voldoende hoeveelheden om alle filialen in dit verkoopfeest te betrekken. Negen dagen na de beroemde 22 januari 1983, de dag waarop de Nederlanders massaal hadden gereageerd op de actie de Bijenkorf moet blijven, ging met een een imposant vuurwerk op de Dam de China-actie van start. De officiële opening werd verricht door de ambassadeur van China in Nederland, samen met Ivar Samrén, destijds voorzitter van de directie.

Vanwege het overweldigende succes werd de actie Het verbazende China het jaar daarop herhaald.

Meest spectaculaire en succesvolle promotie uit de hele reeks landenacties.

Ivar Samrén tijdens zijn openingstoespraak op 31 januari 1983.

Openings toespraken van de CEO van de Bijenkorf Ivar Samrén en de ambassadeur van China in Nederland Guo Shi. Op 31 januari 1983.

Ondanks crisis situatie toch een grootse promotie

De Bijenkorf vocht voor zijn overleven en had op 22 januari 1983 de beroemde Bijenkorf moet blijven dag gehad, maar het weerhield haar niet de grootste landenactie allertijden te starten op 31 januari 1983.

De laatste voorbereidingen van de expositie van keizer Qen Shihuang Di op de tweede etage van de Bijenkorf in Amsterdam op 31 januari 1983.

Krantenadvertentie van de expositie van het Chinese leger tijdens de landenactie in ieder filiaal na elkaar.