Eric Meeder

Affiche Eric Meeder, 1983.

In 1968 werd Eric Meeder door de Bijenkorf aangesteld als assistent- etaleur, om vijf jaar later verantwoordelijk te worden voor de vormgeving van de Bijenkorf. Hij zorgde er in het begin van de jaren tachtig voor dat er een zuivere zeshoek ontstond en koppelde ook de naam de Bijenkorf aan het logo, waardoor het één geheel werd. Ook werden onder zijn leiding de lijnen van het logo en de helveticaletters eenzelfde dikte.


"Een zuivere zeshoek met de naam gekoppeld aan het logo als een geheel" het adagio van Eric Meeder.

De grafische vormgeving van het warenhuis omvat een enorme hoeveelheid aan ‘platte’ twee dimensionale uitingen. Dat alles moest in de huisstijl van de Bijenkorf worden vormgegeven, waardoor het gevaar van eenvormigheid ontstond. Dankzij de inventiviteit van de vormgevers Ben Bos van Total Design en Eric Meeder van de Bijenkorf, kreeg elke uiting toch een persoonlijke signatuur. Van folders, brochures en affiches tot cadeaubonnen, draagtassen, bewegwijzering en gevelbelettering, van mailings, bladen voor personeel en relaties, zoals het Bij Magazine, tot labels voor de eigen merken: overal was de Bijenkorf herkenbaar en toch zijn ze allemaal anders.


Een van de meest eervolle opdrachten voor de vaste vormgevers is van oudsher verbonden met de aandacht die de Bijenkorf al vroeg in de twintigste eeuw aan literatuur: de omslagontwerpen voor de Boekenweekuitgave, zonder uitzondering geschreven door een Nederlandse auteur. Ook heeft de Bijenkorf decennialang een grote reputatie verworven met de affiches, die al vanaf de jaren vijftig opvielen door de eigentijdse vormgeving, zonder daarbij ooit schreeuwerig, moeilijk leesbaar of onbegrijpelijk te worden. De affiches van de ontwerpers Ben Bos, Otto Treumann, Benno Wissing, Theo Stradmann en Eric Meeder blijven klassiekers. Zij kenmerken zich door uitnodigende, warme kleuren, duidelijke belettering en goed gedoseerde informatie. Altijd onderscheidend, dus typisch Bijenkorf..

Affiche ontwerp Eric Meeder, 1981.

Affiche ontwerp Eric Meeder, 1981.

Affiche "Het nieuwe wonen" ontwerp Eric Meeder, 1986.