Eric Meeder

Affiche ontwerp Eric Meeder, 1986.

Na zijn opleiding tot grafisch ontwerper aan de Rietveld Academie in Amsterdam solliciteerde Meeder bij een aantal bedrijven waaronder de Bijenkorf, vanwege de vooruitstrevende ideeën over vormgeving een felbegeerde werkomgeving voor Rietveldstudenten. Hij bleek zeer welkom en trad in 1968 in dienst als assistent-etaleur van Jan Tybout in de Amsterdamse Bijenkorf. Hoewel hij al vrij snel zelfstandig etalages ging ontwerpen, nam zijn echte carrière als grafisch vormgever pas een aanvang toen hij, inmiddels overgeplaatst naar de Centrale, vanaf 1973 ook verantwoordelijk werd voor de fullcolor catalogi. Zes jaar later, nam hij, samen met ontwerper Wim Clifford, ook de vormgeving van het nieuwe Bij-journaal voor zijn rekening.

Karakteristiek voor het werk van Eric Meeder is de duidelijk herkenbare vormgeving, die hij van groot belang achtte voor het imago van de Bijenkorf.

Weer later werd hij betrokken bij de ontwikkeling en vormgeving van tal van Bijenkorfuitingen, zoals bulletins, bijsluiters, verpakkingen, draagtassen, logo’s en labels voor eigen merken, cadeaubonnen, kalenders, drukwerk voor de vaste klanten (tegenwoordig members genoemd) en drukwerk voor de Bijenkorf Business Class. En natuurlijk de talloze affiches.

Karakteristiek voor zijn werk is de duidelijk herkenbare vormgeving, die hij van groot belang achtte voor het imago van de Bijenkorf. Hij is zijn stijl altijd trouw gebleven: kleurrijk, eigentijds. fraai van eenvoud en duidelijkheid wat betreft de te communiceren boodschap.

Affice Ideeënwinkel, 1981, ontwerp Eric Meeder.

Affiche kleur onder de zon, ontwerp Eric Meeder, 1988.

Affiche zomer1968 van Eric Meeder