Affiches in de jaren zestig

Affiche De beste tijd van het leven 1960, ontwerp, Theo Stradmann.

In zijn marketingadvies voor het jaar 1960 verkondigde een positief gestemde Martin Lederman dat de Bijenkorf twee stappen voor kon lopen op zijn concurrenten omdat: 'de productie in de wereld nog nooit zo rijk, de Bijenkorf nog nooit zo jong en actief was, en de vooruitzichten voor Nederland nog nooit zo goed waren. Het jaar begon dan ook met de actie 'De beste tijd van het leven'. De bekende graficus Theo Stradmann werd gevraagd hiervoor een affiche te ontwerpen. De Bijenkorf werkte in die tijd met een vrij stabiel jaarlijks commercieel programma, terug te vinden in de affiches.

Na de opruiming in januari ging de Witte Week van start, in februari volgden de Schoonmaak en OHOT, in maart werd de landenactie gehouden, een maand later begon het voorjaarsmodeseizoen met de Bijenkorfiade, in mei/juni stond alles in het teken van het Buitenleven en de Campingactie, in juli was er de Schoolactie, in augustus de Seizoensopruiming, in september de Najaarsmodeactie, in oktober de Huishoudfair en Lingerie-actie en tenslotte in november en december Sint Nicolaas, Kerst en Kijken en Keuren.

De thematische campagne "De beste tijd van het leven" bedacht door Martin Lederman in 1960.

Ten behoeve van al deze commerciële acties werden affiches ontworpen, waarvoor de Bijenkorf bijna altijd een beroep deed op bekende schilders, tekenaars en grafici als Ben Bos, Benno Wissing, Will van Sambeek, Gerard Wernars, Peter Doebele, Otto Treumann, Jan Roest en Theo Stradmann. Zij werden bijgestaan door het reclamebureau Prad, verantwoordelijk voor de thema’s van de promoties.

Meestal werden de dagbladadvertenties ingezet als communicatiemedium, de affiches zorgden voor de sfeer in de winkel en ondersteuning in de etalages. Doebele en Wernars maakten fraaie posters voor de Bijenkorfiade en de Italiaanse landenactie in 1964: Diretto sole, oftewel ‘naar de zon’, waarop een mozaïekfiguur in goud is te zien, een verwijzing naar de klassieke oudheid.

Affiche ontwerp Benno Wisseling, 1962.

Affiche Gerard Wernars, 1963-

Affiche ontwerp Gerard Wernars, 1964.

Affiche ontwerp Peter Doebele, 1964.