Sint in de lunchroom

Bij Sint op schoot een foto in 1978 gemaakt in de Bijenkorf Amsterdam,

Nergens was in de loop van de jaren vijftig voor kinderen zoveel moois te koop als in de Bijenkorf, waar tijdens de Sinterklaasperiode de grootste speelgoedafdeling van Nederland was ingericht. Daarvoor werden de meubel-, tapijt- en gordijnenafdelingen zonder pardon geheel ontruimd en er was een ingenieus circulatieplan ontworpen om het publiek door dit speelgoedparadijs te leiden.


De goedheiligman waar het allemaal om draaide hield in die periode zitting in de lunchroom, waar kinderen hem niet alleen een hand mochten geven, maar ook met hem gefotografeerd konden worden. In 1949 had de Sint nog uitsluitend op woensdag en zaterdag zitting, maar zo'n tien jaar later zat hij in de drukste periode dagelijks van 10.30 tot 12.30 en van 14.30 tot 16.30 uur in zijn Hof van Sint Nicolaas. Wie een directe confrontatie liever uit de weg ging, kon de Sint en zijn Pieten op gezette tijden toejuichen als hij zich op het interne balkon liet zien. Voor ouders en kinderen van buiten de stad was Sinterklaas in de Bijenkorf aanleiding voor een feestelijk dagje uit in Amsterdam.


In 1959 zat Sint in de drukste periode dagelijks van 10.30 tot 12.30 en van 14.30 tot 16.30 uur in zijn Hof van Sint Nicolaas.

De zetel van Sint Nicolaas in de Bijenkorf Amsterdam in 1955

Bij Sint op schoot foto uit 1986

Nieuws uit de Bijenkorf, een vaste klanten mailing van november 1962

Pagina in nieuws uit de Bijenkorf, een vaste klanten mailing van november 1962