Feestelijke Finale

Affiche Feestelijke Finale december 1981

In de eindjaren negentig begon de sinterklaastraditie wat aan belang in te boeten en ging het vieren van Kerstmis steeds vaker gepaarde met elkaar cadeaus geven. Ook de Bijenkorf onderkende die trend en ondernam pogingen om Sinterklaas en Kerst in elkaar te schuiven. In de nacht van 5 op 6 december zijn in alle filialen de operationele diensten druk in de weer om de klimpieten te verwijderen en de enorme Kerstboom in de lichthal op te tuigen.


In 1981 veranderde de voorpagina van de Bij naar Feestelijke Finale.

In 1979 prijkte de Sint nog steeds op de voorpagina van Bij journaal in november maar in 1981 maakte de goedheiligman plaats voor de Feestelijke Finale. Vier jaar later sierde een doos in cadeauverpakking de cover, waarop de eretitel Hofleverancier van Sinterklaas nog slechts in kleine letters was geschreven. In de negentiger jaren verdween elke reminiscentie aan Sint van de voorpagina, om vervangen te worden door "I am dreaming of..." en Voor de feesten van december. In 1997 speelde de Bijenkorf in op het kerstfeest met de Christmas Factory, een jaar later gevolgd door de Christmas Experience.

Zoals de naam al suggereert straalde de Christmas Factory de sfeer uit van een fabriek in de tijd van Charles Dickens. Tsjechische glasblazers demonstreerden hun kunsten, patissiers creƫerden kerstballen van suiker en ander handgemaakt heerlijks voor de feestdagen. Vanaf de eeuwwisseling stond de Bijenkorf in het teken van de feestelijke finale, met veel cadeaus, maar ook allerlei artikelen om gezelligheid in huis te brengen.

Voor de kleding werd onderscheid gemaakt tussen de partykleding voor de kerst en eenvoudiger, maar comfortabele kleding voor het huiselijke familiefeest.


Voorpagina van de december Bij 1981

Pagina uit de Bij van december 1981

Pagina uit de Bij van december 1981

Christmas Factory in Rotterdam 1997

Ingang Christmas Factory in Rotterdam in 1997

De Tsjechische glasblazers aan het werk tijdens Christmas Factory in de winkel in Rotterdam