De gedekte tafel

Foto 1938 de gedekte tafel in Amsterdam

Feestelijk tafelen uit de Bijenkorf catalogus, december 2018.

Voor de Tweede Wereldoorlog was de kerstafdeling nog relatief onbelangrijk. Wel was er de presentatie van de met verschillende serviezen prachtig gedekte (kerst)tafels. In de jaarlijkse expositie "De gedekte tafel" werden de nieuwste trends getoond op het gebied van sfeervolle kersttafels, waarvoor onder meer de serviezen gebruikt werden van de Deense porseleinfabriek Royal Copenhagen, die natuurlijk ook in de Bijenkorf te koop waren. In 1938 werden goede klanten uitgenodigd voor de tentoonstelling van dat jaar, waar meer dan twintig verschillend gedekte tafels te zien waren, niet alleen in traditionele kerstsfeer, maar ook in eigentijdse internationale stijlen.

In 1940 ontvingen vaste klanten Bijzondere Bijenkorf Berichten in de vorm van een brief met originele illustraties van Sasha Regenboog. Later konden deze berichten niet langer verstuurd worden, maar ze zijn wel het begin geweest van de ontwikkelingen na de oorlog, toen vaste klanten als een steeds belangrijker doelgroep werden beschouwd.


Met het verdwijnen van de afdeling levensmiddelen kwam er een einde aan het jaarlijkse culinaire kerstfestijn in de Bijenkorf. Op zoek naar een nieuw concept werd in 1981 de Feestelijke Finale gelanceerd.