De beroemde klimpieten

De eerste pieten in een mandje in 1963

"Wie heeft er niet als kleuter van vier jaar aan de hand van vader of moeder minstens één keer een reisje naar de Amsterdamse korf gemaakt om daar, in de Lichthal, onze welhaast legendarische klimpieten te zien" lezen we in de decembercatalogus van 1982. In 1963 zaten de eerste pieten nog in een mand in de vorm van een paard. Er waren vier groepen van twee pieten, het paardenmandje was vastgemaakt aan een ronde luchtballon met glinsterende ballen er in.

Wie heeft er als kind niet een bezoek gebracht aan de klimpieten in de Bijenkorf!

Ze bleven comfortabel in hun mandjes tot het tijd werd zelfstandig te gaan klimmen. Dat gebeurde in het gedenkwaardige jaar 1964. Sindsdien klauteren de zes klimpieten ieder jaar aan dikke touwen door de lucht. In het personeelsblad BijenKorf van november 2006 memoreert Eric Meeder, ruim veertig jaar lang de creatieve grafisch ontwerper van de Bijenkorf: “Van kinds af aan was ik gefascineerd door die fraaie Pieten, net als bijna alle Nederlandse kinderen. In de beginjaren waren de Pieten behoorlijk zwaar en dus moest ook de takelinstallatie van solide kwaliteit zijn. Ik herinner me nog hoe het mechaniek in elkaar gelast werd.”

Doordat de pietenpakken door al dat geklim behoorlijk aan slijtage onderhevig waren, had Meeder in de jaren zeventig wel drie keer nieuwe pakken ontworpen. Op de meest slijtgevoelige plekken kregen de pakken leren stukken. Waren het vroeger nog kleurrijke clowneske pietenpoppen, de laatste twintig jaar zijn ze veel klassieker geworden.


De klimpieten in Amsterdam, december 2015

De klimpieten in Amsterdam, november 1986

De zweefpiet in Den Haag, november 2019

De goudenpiet in Amsterdam, november 2016