Wonen in stijl

De derde etage uit het openingsherdenkboek Den Haag van 25 maart 1926.

Gezien hun voorliefde voor eigentijdse kunst sprak het bijna vanzelf dat de families Goudsmit en Isaac ook op de woonafdeling streefden naar vernieuwing in vorm en stijl. Dat moet voor de oudere klanten even schrikken zijn geweest, gewend als zij waren aan de gezapige old finish stijl die tot diep in de jaren dertig de woninginrichting bepaalde. De zware, drukbewerkte houten meubelen in pseudoklassieke stijl werden weliswaar nog in de Bijenkorf verkocht, maar liever wilde de directie het moderne, goed ontworpen en praktische meubilair promoten.

Gezien hun voorliefde voor eigentijdse kunst sprak het bijna vanzelf dat de families Goudsmit en Isaac ook op de woonafdeling streefden naar vernieuwing in vorm en stijl.

Van de assortimentsverdeling in vierkante meters van de in 1914 geopende Bijenkorf is niets bekend, dus moeten we afgaan op de eerste advertenties uit 1915. Wat betreft de woonafdeling betroffen die advertenties de Huishoudweek en de Witte Week. In 1921 werd voor het eerst geadverteerd met een clubfauteuil en een Easy chair. Bij de opening van de Bijenkorf in Den Haag in 1926 bleek dat de afdeling wonen een flinke ontwikkeling had doorgemaakt: op de derde etage waren alle 1200 vierkante meters benut voor het inrichten van een complete woonwereld.

Een jaar later vermeldde een advertentie dat ook in Amsterdam de derde etage was vergroot en voorzien van vijfentwintig modelkamers en een royale afdeling voor tapijten en gordijnen. Een etage hoger waren de huishoudafdelingen gehuisvest, met behalve de verlichtings- en verwarmingsartikelen ook een keur aan aardewerk en porselein. Daarbij was nogal wat plaats ingeruimd voor kunstnijverheid: ivoor, cloisonné (emailtechniek), Boheems en Münchener glaswerk, producten die al in 1917 in de Amsterdamse Bijenkorf werden geëxposeerd en nu via een advertentie als Sinterklaascadeaus aangeprezen.In dit verhaal beschrijven we de periodes waarin de Bijenkorf een cruciale invloed heeft gehad op de wooncultuur in Nederland.

.

Pagina uit het openingsherdenkboek Den Haag van 25 maart 1926.

Pagina uit het openingsherdenkboek Den Haag van 25 maart 1926.