Voortdurend onderhoud

De Bijenkorf in Rotterdam met daarbij de sculptuur van Naum Gabo gemaakt in 1957.

In juni 1958 vermeldde het personeelsblad BijenKorf dat het beeld bevuild was door een spreeuwenplaag, maar dat de brandweer het de komende winter zou schoonmaken. Een jaar later moest er worden ingegrepen omdat er corrosie was geconstateerd op enkele lasnaden aan het beeld. Vanaf dat moment is er herhaaldelijk onderzoek gepleegd naar de corrosie en zou er vrijwel continu onderhoud moeten worden gepleegd. In 1961 werd er tot een grote restauratie besloten. Gabo was daar blij mee, maar zei wel dat hij nooit meer zo’n grote sculptuur zou maken. In 1989 werd voor de eerste keer een poging ondernomen om het beeld over te dragen aan de gemeente, maar voor de overdracht kon plaatsvinden moest de Bijenkorf het beeld in 1990 weer volledig herstellen. Pas in 2005 werd IEF Berlage Rotterdam de nieuwe eigenaar van het beeld.

Samen met de verwoeste stad markeerde de Gabo het begin van de internationale beeldencollectie die de stad Rotterdam te danken had aan de Bijenkorf.


Samen met De Verwoeste Stad markeerde de Gabo het begin van de internationale beeldencollectie die de stad Rotterdam te danken had aan de Bijenkorf.