Kunst in Rotterdam

Voorpagina van de prospectus van de internationale schilderijen tentoonstelling in Rotterdam in 1932.

In Rotterdam werd, twee jaar na de opening in 1930, de eerste 'Internationale schilderijententoonstelling’ georganiseerd. Het entreegeld van 10 cent per bezoeker werd gedoneerd aan het Rotterdamse Crisiscomité en het Steunfonds voor Rotterdamse Kunstenaars.

De organisatie van deze omvangrijke tentoonstelling was in handen van kunstschilder Herman Bieling, die het initiatief van de Bijenkorfdirectie met beide handen had aangegrepen omdat het vinden van expositieruimte voor een internationale tentoonstelling uiterst problematisch was. De expositie omvatte voor het grootste gedeelte werken uit de collecties van de kunsthandelaren Daniel-Henry Kahnweiler en Alfred Flechtheim. Tot de exposanten hoorden onder anderen Fred Bieling en de beroemde Franse schilder Fernand Léger.

De Bijenkorf heeft het geluk gehad vele kunstminnende bestuurs- en directieleden te hebben aangetrokken. Zo kwam er in 1931, met de komst van Martin Lederman als marketingadviseur, wederom een groot liefhebber van eigentijdse kunst de gelederen versterken. Een belangrijke verdienste van Lederman was dat hij moderne kunst met commerciële uitingen en evenementen wist te verenigen.