Jeff Koons in de Bijenkorf

Sculptuur van Jeff Koons tentoongesteld aan de wand in de Bijenkorf Amsterdam in 2017.

Om een van zijn plannen, het populariseren van kunst, te verwezenlijken, nam Andrea Blühm, directeur van het Groninger Museum, in 2017 contact op met de Bijenkorf. Hij wilde een van de topstukken van het museum op een centrale plek zichtbaar maken in een alledaagse omgeving en vond de Bijenkorf een heel geschikte locatie. Blühm koos daarvoor een van de pronkstuken van Jeff Koons.


Om een van zijn plannen, het populariseren van kunst, te verwezenlijken, nam Andrea Blühm, directeur van het Groninger Museum, in 2017 contact op met de Bijenkorf.

De Amerikaanse kunstenaar Jeff Koons, (1955) studeerde aan het Maryland College of Art en het Art Institute in Chicago. Na zijn studie vestigde hij zich in 1976 in New York, waar hij al snel naam wist te maken. Voor zijn eerste werken gebruikte Koons tl-buizen en huishoudelijke artikelen. Daarnaast maakte hij levensgrote opblaasbare konijnen en bloemen.

Door sommigen wordt de kunst van Jeff Koons als banaal ervaren. Feit is dat hij altijd de grens tussen kunst en kitsch lijkt op te zoeken. Voor de serie Banality (1988) maakte Koons gebruik van dezelfde techniek, waarmee doorgaans kitsch-objecten van aardewerk worden vervaardigd. Een relletje na de aankoop van Ushering into banality door het Stedelijk Museum in Amsterdam resulteerde in naamsbekendheid van Jeff Koons in Nederland.