De Bijenkorf in Rotterdam in 1930

Beeldhouwwerk gemaakt door H.A. van den Eijnde met de titiel 'de werkende mens', 1930.

De oude Bijenkorf in Rotterdam, gebouwd in 1930 naar een ontwerp van architect Dudok, was met slechts één beeldhouwwerk gesierd: een gevelsteen aan de hoek van de voorzijde, die de werkende mens uitbeeldde. Het was gemaakt door H.A. van den Eijnde.


Door het bombardement op 14 mei 1940 raakte het gebouw zwaar beschadigd, maar wonder boven wonder bleef de gevelsteen intakt. Uiteindelijk werd Dudoks creatie in 1957 vervangen door een nieuwe Bijenkorf van de hand van architect Breuer. Voor de gevelsteen was daarin geen plaats en dus werd deze tijdelijk opgeslagen om in 1975 een plek te krijgen bij de ingang van het nieuwe distributiecentrum van de Bijenkorf in Woerden. Vanwege sluiting van dit distributiecentrum zoekt nu de gemeente Rotterdam op de Coolsingel naar een geschikte plek voor de bijzondere gevelsteen. De ontwerper van de vernieuwde Coolsingel, Adriaan Geuze, zoekt naarstig mee, en hopelijk is binnen niet al te lange tijd dit historische beeldhouwwerk opnieuw te bewonderen.

De Bijenkorf in Rotterdam van Dudok(1930) was slechts gesierd met één kunstwerk: een gevelsteen aan de hoek van de voorzijde, die de werkende mens uitbeeldde. Het was gemaakt door H.A. van den Eijnde.

De Bijenkorf Rotterdam van Dudok uit 1930.

Beeldhouwwerk gemaakt door H.A. van den Eijnde met de titiel 'de werkende mens' 1930 aan de Bijenkorf Rotterdam van de architect Dudok.