Appel en Corneille

Wandtapijt 'La fête en ce jardin' van Corneille uit de kunstcollectie van de Bijenkorf uit 1989.

In 1989 wist de Bijenkorf vijftig originele litho’s van Karel Appel te bemachtigen uit de periode midden jaren zeventig. Vaste klanten werd de gelegenheid geboden zo'n litho te kopen, waarbij zij gratis een boek over zijn oeuvre van 1937 tot 1957 ontvingen, ter waarde van 175 gulden.

Twee jaar later organiseerde de Bijenkorf Den Haag van 14 februari tot en met 16 maart een Cobratentoonstelling met werk van Karel Appel.

Ook met Appels Cobra-collega Corneille werd contact gezocht. In samenwerking met hem liet de Bijenkorf van zijn schilderij La fête en ce jardin een zuiver wollen tapijt vervaardigen van 213x213 cm, in een oplage van 27 stuks. Tijdens een speciale feestweek in september 1989 konden de vaste klanten intekenen voor 15.000 gulden per tapijt en maakte Corneille speciaal voor hen tweehonderd litho’s van het schilderij.

In 1991 maakte Frank Stroeken kennis met de toenmalige staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking Eegje Schoo, die zorgde voor de contacten in Amerika waardoor een uitwisseling van Nederlandse en Amerikaanse kunstenaars kon plaatsvinden.


Tijdens een speciale feestweek in september 1989 konden de vaste klanten intekenen voor 15.000 gulden per tapijt en maakte Corneille speciaal voor hen tweehonderd litho’s van het schilderij.