Het succes van de eigen uitgaven

Voorval de eigen uitgaven van de Bijenkorf in van Harry Mulisch, 1989.

De rat van Arras, 1985 van Adriaan van Dis.

Onvergetelijk werd ook de actie 100 Gebonden boeken voor een vriendenprijs, die zelfs hals-over-kop werd gekopieerd door de jaloerse Libris Boekhandels!


De eigen Bijenkorfuitgaven waren concurrerende boekverkopers een doorn in het oog: morrend kwamen ze die bij tientallen halen, want hun klanten vroegen erom. Dat gebeurde onder meer bij Voorval van Harry Mulisch, maar ook bij De rat van Arras van Adriaan van Dis in 1986, nadat Sonja Barend er in haar zaterdagse tv-programma uitgebreid aandacht aan had besteed. De maandag erna werd de Bijenkorf overrompeld door klanten en telefoontjes uit alle uithoeken van het land, wat de ongelofelijke oplage van 60.000 exemplaren tot gevolg had.

Tijdens de schrijversmarkt van 1988 verscheen bij de Bijenkorf de veelgeprezen uitgave Verboden boeken, een boeiend overzicht van boeken waar door pausen, dictators of puriteinen de banvloek over was uitgesproken


Voor bijzondere acties werden de etalages ingericht voor live acts: zo kon men er Herman Brood zien schilderen, prominenten zien borduren of muzikale optredens bewonderen. In 1997 zat Theodor Holman maar liefst 24 uur lang te kijk, terwijl hij bekende Amsterdammers interviewde; deze interviews verwerkte hij in diezelfde 24 uur ook nog tot een boek. Een typisch Bijenkorfboek.

Een jaar later verscheen ter gelegenheid van de Boekenmaand de speciale uitgave 'Joodse tradities in de literatuur', door Daphne Meijer. Het idee hiervoor was geboren op de Frankfurter Buchmesse, waar Peter Brinkers een aantal mensen had ontmoet uit het Israƫl-museum in Jeruzalem en door hun informatie had ontdekt hoeveel belangrijke schrijvers hun land telde.

Vanwege de joodse achtergrond van de oprichters heeft er altijd een warme band bestaan tussen de Bijenkorf en de joodse cultuur: al in 1963 werd in de Bijenkorf de eerste hieraan gewijde landenactie gehouden. .

In 1999 werd als thema vrouwelijke auteurs bedacht. Voor de Bijenkorfuitgave Dames gaan voor selecteerde Elsbeth Etty, literair redacteur en columnist van NRC Handelsblad, 100 door Nederlandse vrouwen geschreven boeken, van Hella Haasse tot Connie Palmen. Ook dat werd een succes.


De eigen Bijenkorfuitgaven waren concurrerende boekverkopers een doorn in het oog: morrend kwamen ze die bij tientallen halen, want hun klanten vroegen er om.

Speciale uitgave Dames gaan voor van Elsbeth Etty, 1999.

Speciale uitgave van de Bijenkorf met als thema Joodse tradities van Daphne Meijer in 1998.

De speciale uitgave Een winkelzoon in het glazen paleis van Theodor Holman 1997.

De liefde tussen mens en kat van Willem Frederk Hermans, 1982.