Afbouw van de levensmiddelen

Pagina van de Meesterbanketbakker in Bij journaal, december 1982.

In de zomer van 1978 waren de horeca en de levensmiddelen samengevoegd tot één divisie, onder leiding van George Herbermann. Hij kreeg de opdracht om de levensmiddelenafdeling geleidelijk af te bouwen en de essentiële onderdelen van de chocolaterie en de wijnen in de horecadivisie te integreren. Gelijktijdig werden de La Ruche restaurants in Eindhoven en Arnhem volledig vernieuwd. Veel producten uit de chocolaterie-afdeling kregen een plek bij de Meesterbanketbakker, en voor de wijnen werd de Wijn Alliantie ontwikkeld, een nieuw concept in de vorm van een postorderconcept.


Op initiatief van de directeur van de Rotterdamse vestiging werd nog geprobeerd met lokale specialisten een shop in de Bijenkorf te openen, de Deli Formule. Helaas was ook dit experiment geen lang leven beschoren

Op initiatief van de directeur van de Rotterdamse vestiging werd nog geprobeerd met lokale specialisten een shop in de Bijenkorf te openen, de Deli Formule. Helaas was ook dit experiment geen lang leven beschoren: het moest al na twee jaar worden beëindigd. Daarmee was de afdeling levensmiddelen volledig verdwenen uit alle Bijenkorven. Alle reddingspogingen waren vergeefs gebleken en inmiddels had de directie besloten de winkel een geheel nieuw aanzien te geven met het strategische plan om van de Bijenkorf "The market place for good looking and good living" te maken.


Het besluit om de afdeling levensmiddelen op te heffen was moeilijk maar weloverwogen, en achteraf gezien ook juist.


Het Modecafé

Na de sluiting van de levensmiddelen en de realisatie van de vernieuwde damesmode-etage in de lichthal in Amsterdam in 1982 leek het de modedivisie een goed idee deze prestigieuze nieuwe afdeling te verrijken met een passend horecaconcept: het Modecafé.

Hier konden de vriendinnen elkaar ontmoeten, een kopje koffie drinken met iets lekkers erbij of tijdens de lunch samen genieten van bijzondere broodjes of hartig gebak. Met het fraaie uitzicht op de Dam en de attente bediening van de horecamedewerkers werd de vrouwelijke klanten een warm welkom geboden. Na Amsterdam werden ook in de andere filialen soortgelijke modecafé’s ingericht.


Pagina in BijenKorf , Deli Rotterdam, visboer, poelier, slager en groenteman, 1982.

Pagina in BijenKorf over Deli Rotterdam met de eigen afdelingen Party Pastry, wijnen en noten, 1982.

De slagerij in Deli Rotterdam, 1982.

Het Modecafé in Den Haag tweede etage, 1984.

Grafische weergave van het modecafé door Bob Merchant vervaardigd, 1979

Modecafé in Amsterdan op de eerste etage aan de Damzijde, 2004.