Klaar voor de toekomst

Uitpakafdeling voor de aankomst van de goederen 2019.

In 2020 presenteert de Bijenkorf een unieke logistieke service: het warenhuis gaat 14 miljoen items thuisbezorgen bij de klanten of afleveren aan de zeven filialen. Al die goederen worden in Tilburg op maar liefst 82.000 m2 opgeslagen en verwerkt. Het nieuwe verwerkingsproces is uiterst modern en efficiƫnt. Dat is nodig om de servicestandaard van levering binnen 24 uur aan de klant, of 48 uur aan het filiaal, te kunnen waarborgen.


De zending die een leverancier in Tilburg aanlevert, wordt onmiddellijk uitgepakt en gecontroleerd om vervolgens over een drie kilometer lange conveyor (rollenbaan) naar een speciaal opslagadres in het gebouw te worden getransporteerd. Daar zorgt een medewerker dat de zending in een door de computer aangewezen magazijnstelling wordt geplaatst.


Het gebouw heeft het hoogst haalbare BREEAM certificaat voor duurzaamheid gekregen.

Voor de filialen worden 24 uur per dag de noodzakelijke bestellingen uit het magazijn gehaald en via dezelfde conveyor getransporteerd naar een verwerkingsadres waar de producten de nodige beveiligingslabels krijgen, en soms ook nog voorzien worden van winkelspecifieke etiketten. Ieder uur worden door de computer de bestellingen van de online-klanten verzameld die naar hun huisadres moeten worden verstuurd.


Bijzonder bij dit zogenaamde pickproces is dat de computer heel slim de bestelling pas naar een magazijnadres stuurt als er van dat artikel meerdere stuks voor meerdere klanten moeten worden opgehaald, mits die binnen 24 uur maar thuisbezorgd kunnen worden. Vervolgens worden al deze items keurig per klant gegroepeerd.


Het hart van het proces is een volledig gerobotiseerde sorteermachine die de goederen na het pickproces verdeelt naar het gewenste afleveradres via dezelfde conveyor, die alle posities van de 82.000 m2 op de vijf etages van het gebouw kan bereiken.


Voor de klant wordt de gezamenlijke bestelling klaargezet om vervolgens via een ultramoderne verpakkingsmachine voor verzending gereedgemaakt te worden voor verzending. Daarbij rekent de computer precies uit hoe groot de verpakkingsdoos moet zijn om zo min mogelijk lucht te vervoeren, maar de goederen voldoende te beschermen tijdens het transport.


Met dit nieuwe distributiecentrum in Tilburg bewijst de Bijenkorf opnieuw zijn innovatieve en creative kracht.

De conveyorbaan van drie kilometer in het DC Tilburg, 2019.

De vijf etages magazijnstellingen in het DC in Tilburg, 2019.

De verpakkingsmachine van klanten leveringen in het DC Tilburg, 2019

Een magazijnstraat in het DC in Tilburg, 2019