Verbluffende etalages

Etalage Amsterdam november 1955 van de ontwerpers Cahn en Koornstrat.

"Een groot man maakte de hoeketalage (kast 5) bij de Beurs: Dick Verburg (mijnheer Dick), chef van de werkplaats. Al in juni of juli begon hij aan de Sinterklaaskast, met honderden bewegende figuren, boten, spoetniks, treintjes en open en dichtgaande bruggen." Zo herinnerde Jan Willem Holsbergen zich in Het Parool van 14 april 1983, de eerste Sinterklaasetalages van de Bijenkorf na de Duitse bezetting. Holsbergen werkte tussen 1946 en 1951 op de reclameafdeling van de Bijenkorf. "Niet alleen het publiek, vele tienduizenden kinderen, vergaapten zich wekenlang aan Dicks etalage, ook wij waren altijd weer verbluft door het wonder van zijn techniek. Bovendien werkte dit alles weken en weken zonder een enkele storing."

De etalageafdeling realiseerde in de jaren vijftig en zestig samen met professionele ontwerpers als Henny Cahn en Metten Koornstra de meest verbluffende schouwspelen. Een hoogtepunt was de hoeketalage bij de Dam, met daarin een tot in details nagebouwd Amsterdams straattafereel, dat in november en december 1955 te bewonderen was. In 1956 werd dit creatieve vakmanschap beloond met een internationale prijs, de gold medal van het Amerikaanse vakblad Display World.


De etalageafdeling realiseerde in de jaren vijftig en zestig samen met professionele ontwerpers als Henny Cahn en Metten Koornstra de meest verbluffende schouwspelen.

De etalages van de Bijenkorf mochten zich in deze periode ook buiten de Sinterklaasperiode in grote belangstelling verheugen, vooral toen de toonaangevende ontwerper Benno Premsela in 1956 de leiding over de inrichting op zich nam. Zijn stijl en die van de kunstenaars die hij aantrok, onderscheidde zich juist door eenvoud. De sfeer die hij wist te creƫren sloot goed aan bij het eigentijdse design-imago dat de Bijenkorf graag wilde uitdragen.

Deze nieuwe stijl kenmerkte ook in de jaarlijkse Sinterklaasetalages, onder meer dankzij opvallend modieuze cadeaus voor hem en haar. Intussen bleven ook de vertrouwde kinderetalages, met rijdende treinen en musicerende beren, in de Sinterklaastijd grote publiekstrekkers.


Etalage Amsterdam november 1955 van de ontwerpers Cahn en Koornstra

Etalage Amsterdam november 1955 van de ontwerpers Cahn en Koornstra