Een democratischer modebeeld

Etalage Straat Couture in Den haag 2018.

Mode is democratischer geworden in 2018. We kijken minder naar de catwalks, maar meer naar opvallende, 'gewone' mensen. De modetrends worden niet meer primair aangedragen door de luxere modemerken, er manifesteerden zich andere invloeden.


Het begon allemaal eind jaren zeventig, toen New York Times fotograaf Bill Cunningham dagelijks op zijn fietsje door New York reed op zoek naar bijzondere passanten, met opvallende hoeden of schoenen en buitenissige kleding. Die legde hij op video vast en wist zijn beelden helder te duiden met vergelijkende trends uit het verleden. In juni 2016 overleed hij op 87-jarige leeftijd.

De modetrends worden niet meer primair aangedragen door de luxere modemerken, er manifesteerden zich andere invloeden. Zoals streetstyle influenzers.

Etalage Straat Couture in Den Haag, 2018.

De term streetstyle is pas ontstaan in 2005, toen Scott Schuman een blog startte met foto’s van allerlei soorten mensen. Sinds die tijd zijn het de influencers, bloggers en vloggers die de trends op modegebied bepalen. In de voorjaarscatalogus van 2018 besteedde de Bijenkorf onder de titel Straat Couture aandacht aan dit fenomeen. Met medewerking van Linda Tol, Marlou Fernanda, Martien Mellema en Pat Yoka werd in de etalages van de Bijenkorf een zevental thema's op deze nieuwe modetrend uitgelicht.